Arbebil, ett konstverk från London till L. A.

London är en huvudstad som är välkänd för att troget följa trender och att ligga i framkant. London är även känt för sitt bevarande av världens kulturarv. Om du planerar en resa till London och om du dessutom du har ett brinnande intresse för persiska mattor så är London verkligen en oslipad diamant för dig. I ett av värdens mest intressanta och tongivande muséer kan du med egna ögon se de mest fascinerande exemplaren av persiska handgjorda mattor, nämligen Ardebil mattorna. 

Om du är en trogen följare av vår blogg så är du säkert redan bekant med detta samlingsnamn. Ardebilmattan är den matta som går längst tillbaka i tiden och är även ett av de största, vackraste och mest historiska verken inom mattvärlden. 

Denna fantastiska matta har funnit en självklar och central roll i Victoria & Albert museets 42:andra rum där man under år 2006 öppnade upp för "The Jameel Gallery of Islamic Art". 

Detta verk är trots allt inte helt unikt, utan även en andra Ardebil, eller i alla fall vad som kvarstår av verket finns att beskåda på Los Angeles County Museum of Art

Ursprungligen så skapades två mattor under Safavid Shah Tahmasp den I:es styre i mitten på 1500 talet och dessa mattor tillverkades med största sannolikhet i Tabriz, av av de mest framstående platserna för kunglig textiltillverkning.

 

Båda mattorna var en del av utsmyckningen av Ardabilmoskén men kring 1840 så drabbades staden av en jordbävning och ryktet säger att båda mattorna såldes till en Brittisk mattsamlare för att täcka reparationskostnader. 

Den mindre av mattorna offrades för att återställa den stora, som sedan såldes till Victoria & Albert museet i London.Den mindre av mattorna lämnades kvar utan kanter, med ett saknat mittfält och sedan användes de kvarvarande bitarna i mattan. Bitar av mattans kvarlevor passerade genom olika händer tills det att de donerades till Museum of Science, History and Art in the Exposition Park in Los Angeles år 1953.

Dessa två mattor har haft stort inflytande på mattvärlden genom åren och flertalet kopior har dykt upp genom tiderna. Kända exempel som är värda att nämna är att Hitler hade en Ardebil-matta på sitt kontor i Berlin och även en Ardebil finns på 10 Downing Street, den Brittiska regeringens högkvarter.  

Även om Ardebil-mattan är ett unikt exempel på det imponerande arbete en handknuten matta kan representera, så kan du givetvis hitta andra handgjorda mattor som också har imponerande och unik design. På vår hemsida finns ett stort urval av vackra Ardebil-mattor som passar in i såväl modern inredning, i ett klassiskt utrymme eller ett minimalistiskt rum och dessa mattor kan är en bra investering som lätt kan lyfta eller knyta ihop inredningen. 

Intressanta fakta avseende Ardebil mattan:

Knutantalet uppgår till 35 000 000 knutar/m2
Uppskattningsvis så arbetade mellan 8-10 vävare med denna matta och det tog omkring tre år att färdigställa mattan.   

Översta bilden: 
Ardebil-mattan som finns på the Jameel Gallery på Victoria and Albert Museum, London 

Bild 2 & 3: 
Ardebil-mattan på Los Angeles County Museum of Art, LACMA. 

För fler fantastiska Ardebil-mattor besök: CarpetVista.se