Re Rag Rug på Landskrona Museum

Vi vill påminna om Re Rag Rug – projektet som vi redan skrivit om en gång här i bloggen.

Utställningen, som består av 12 mattor som tillverkats med 12 olika tekniker under 12 månader, ger sig nu äntligen ut på turne genom Sverige och senare även utomlands. Fram till den 3 augusti visas utställningen på Landskrona Museum. Ytterliggare en matta, den trettonde, visas samtidigt på Form / Design Center i Malmö. 

Senare kommer utställningen att visas på  Handarbetets Vänners galleri i Stockholm, Murberget i Härnösand och på 100% design, Earls Court, London. Eventuellt också i Hong Kong och Shanghai. Exakta datum finns på Re Rag Rugs egen hemsida.

Mattorna är tillverkade av gamla urtvättade t-shirts och ylletröjor som klippts sönder och sedan satts ihop till mattor med klassiska handarbetstekniker som korsstygn och tuskaft. Utmaningen var att skapa mattor av befintliga resurser, i Re Rag Rugs fall var resursen 100 kg gamla kläder donerade från Myrorna. Trots det har konstnärerna lyckats skapa mattor som känns nya, moderna och trendiga med fantastiska mönster och effekter av djup och rörelse.

Inspirationen till projektet började när konstnärerna Katarina Evans och Katarina Brieditis reste runt i Asien och Afrika för att informera om hantverk och handarbete. Resan väckte tanken att skapa hantverk och samtidigt återbruka resurser. När de berättar om framtiden nämner de att det just nu är väldigt trendigt med återbruk och återvinning i alla former, men att de är rädda att det en dag blir "otrendigt". Det handlar ju om att ta till vara jordens resurser - inte att vara trendig.

Katarina och Katarina anser att mattor är den optimala inredningsdetaljen eftersom de både fyller en funktion i hemmet och är vackra. 

Alla bilder är från utställningen på Landskrona Museum