Shabby Chic: Lantlig romantik i hemmet

En trend som förenar modern smakfullhet och elegans med lantlig romantik är Shabby Chic. En stil som på nytt vuxit fram och tagit över våra hem då man på ett enkelt sätt kan återanvända mycket av de möbler och accessoarer som man redan har.Shabby chic, som introducerades på 1980-talet, kombinerar äldre möbler i en anspråkslös modern miljö där detaljer och komfort tillåts interagera med dagens moderna linjer. 

Färgen vit är något som förknippas med denna stil, vita nyanser i ljusa luftiga miljöer. Detta kontrasteras med inslag av naturligt slitet mörkt trä, textilier med olika typer av strukturella detaljer (exempelvis linne) och iögonfallande accessoarer och lampor (ex. ljusstakar i oxiderat silver eller mässing och gnistrande kristallkronor).Man kan ofta använda sig av det man har för att skapa en mysig och personlig stil som ändå känns oerhört lyxig. Mycket av dessa inredningsdetaljer har gått i arv och går att finna på diverse loppisar och secondhand-butiker.  

Så här skapar man en Shabby chic stil med enkla medel.  

Slitna mattor 

Mattor är en av de absolut viktigaste detaljerna när du inreder ditt hem. Vi har tidigare visat vilken oerhörd skillnad rätt matta gör när det kommer till heminredning.Nya och gamla Vintage mattor och äldre handknutna mattor tar en naturlig plats i Shabby chic hemmet. Dess slitna intryck och bleka färger hjälper till att skapa denna avslappnade men ändå lyxiga känsla.Förslag på mattor är stentvättade Kazak- och Usak mattor eller Patchwork mattor som skapats av äldre handknutna mattor.Här är det enkelt att välja om man vill ta in lite mer färg i denna annars så vita miljö. Vi ser nyanser av grått, beigt och brunt samt olika pastellfärger som hittar sin naturliga plats utan att ta för mycket uppmärksamhet.

Möbler 

Nästan alla typer av möbler fungerar utmärkt i denna stil, men det vanliga man ser är olika typer av trämöbler. En loppis-stol, ett ärvt bord eller en antik pall kan med enkla medel förvandlas och förnyas och bli en självklar del i stylingen och vardagen.Trämöbler som målats över antingen med pensel eller sprayfärg, kan med hjälp av sandpapper ges slitage. Man kan även använda sig av en blöt svamp för att ge möbeln en mjukare patina innan färgen har torkat. 

Accessoarer 

Balans och harmoni är viktigt att tänka på när man skapar ett Shabby chic hem. Här introduceras ytterligare en komponent för att skapa en kontrast i material och struktur, som balanserar upp hela konceptet.En bas i vita nyanser kombinerat med pastellfärgade mattor och möbler i slitet trä, fulländas med olika typer av accessoarer i skinande metall.Handtag, bokstöd, lampor och ljusstakar i oxiderat järn eller mässing är något som passar extra bra i kontrast till alla mjuka färger och material.Vi förstärker känslan av lyx och använder ofta arvegods och äldre pjäser för att bidra med karaktär och personlighet.  

Shabby chic är en stil som lämpar sig för så väl ett hus på landet som en modern lägenhet i city, och ett sätt att få in en rustik romantisk elegans som ändå fungerar i ditt vardagliga liv. 

Bild 1: Ziegler matta 

För mer information, besök vår hemsida CarpetVista.se