Ett möte med våra formgivare: Marta Pineda

Hårt arbete lönar sig 

Marta Pineda är något av en otypisk konstnärssjäl. Som person beskriver hon sig själv som nyfiken, passionerad och ihärdig. Men hon har utöver detta en bred bakgrund inom såväl foto och design som försäljning och marknadsföring. Något som gett henne en bred bas att stå på och användbara verktyg i hennes dagliga arbete som designer. För Marta är det inte bara viktigt att skapa något som är estetiskt tilltalande, utan att det faktiskt har en funktion samt är hållbart och användbart. Detta är något som ofta kan vara ett problem för kreativa personer, där man inte ser till vad som är realistiskt under själva skapandeprocessen och kanske låter idéerna sväva iväg. Hennes bakgrund inom sälj och marknadsföring hjälper henne att se efter ett faktiskt behov eller en funktion att uppfylla, något som hon sedan använder när hon skapar en kampanj, produkt eller design.
Hennes tips till er som vill skapa er en karriär inom design och inredning är enkel. Genom att få rätt utbildning och skapa en grund, kan du genom hårt arbete bana väg för alla drömmar och idéer. 
Ett citat från Picasso har hjälpt henne långt på vägen:

  “Inspiration exists, but it has to find you working”

En prestigelös designer 

Intresset för design och konst började tidigt. Marta tackar sina föräldrar för väldigt mycket när det kommer till hennes val i livet. De gav henne möjligheten att få studera på en bra skola där eleverna fick mycket kreativt utrymme, fick vara nära naturen och även att lära sig sunda värderingar. Mycket av denna grundstomme ser vi idag i hennes arbete.  

Marta arbetar idag mot många olika typer av företag både med att skapa marknadsföringsunderlag, samt med att styla butiker och skyltfönster.  
Som designer är hon väldigt lyhörd och försöker alltid att ta till sig vad hennes kunder söker, hon ser ingen anledning att sätta sin stämpel på det hon skapar bara för att framhäva sig själv i sitt arbete om det riskerar att påverka slutresultatet negativt. 
Det är viktigt för Marta att ständigt utvecklas och lära sig nya perspektiv och arbetssätt, och hon spenderar därför mycket tid på att efterforskningar för att vara väl förberedd både i det hon gör just nu och på utmaningar som kan uppstå i form av nya material, trender eller specifika förfrågningar från kunder.  

Som en jakthund med nosen mot marken  

När ett nytt projekt påbörjas så är det viktigt för Marta att vara öppen för alla olika typer av intryck som omger och påverkar henne. Hon beskriver sig själv som en jakthund med nosen mot marken konstant sökande efter det där lilla extra, och spenderar då mycket tid med att utsätta sig för de olika delarna av den kommersiella omvärlden; bio- och restaurangbesök, musik, böcker, shopping och genom att allmänt bara prata med folk. 
Alla dessa intryck samlar hon sedan och filtrerar ner dem genom en osynlig tratt, för att på så vis lyckas skapa en eller flera koncentrerade idéer att arbeta utifrån.

Övre bild: Mediatarde - Nedre bild: Piedras

Mediatarde & Piedras  

2009 så var hon en av tre vinnare i CarpetVistas Designtävling med sitt bidrag Piedras. Tanken bakom denna design är att vi ska se det vackra i enkelheten, och arbetet med detta verk var något som präglade Marta i hennes skapandeprocess. Något som hon arbetar efter än idag. 
2010 var Marta sedan med i Designtävlingen igen och lyckades komma på en andra plats med sitt verk Mediatarde. Hon vill med denna design förmedla en varm och inbjudande känsla av hemtrevnad. Där tiden står still och du får möjligheten att bara vara. 
Detta är inte bara en matta, utan en känsla.  

Nära till naturen - Nära till arbetet 

Vid sidan av hennes stora inrednings- och designintresse så föredrar Marta att spendera sin tid i naturen, och vintertid även med att sticka.  
Hon bor nära till naturen och spenderar mycket av sin fritid med att arbeta i sin lilla trädgård, och att njuta av de vackra bergsvyerna som omsluter hennes hem.
Som person är Marta väldigt aktiv på sin fritid och älskar att vara ute och springa i bergen och ta långa promenader med sina hundar. Detta är ett sätt för henne att koppla av och att även koppla bort sin kreativa ådra för att kunna fokusera på nuet och njuta av livet. 
Marta är alltid uppe med tuppen och börjar oftast sin arbetsdag med att svara på mail och ringa sina kunder. Kontoret och studion ligger på bottenvåningen i huset, så steget från säng till arbete är kort. I och med att hon arbetar med olika typer av kunder i olika typer av projekt, så krävs det att hon är flexibel med sin tid och även när det kommer till hur hon tacklar problem som kan uppstå.  
Ett bra tips som hon ger är att fokusera på kreativa delar strax efter lunch, under den gyllene timmen, det är något som funkat för henne och utan tvekan gett bästa möjliga resultat. 

Hennes personliga stil när det kommer till inredning är en blandning av nordisk design med industriella element. Ljusa miljöer med naturliga färger och inslag av naturliga material, med en uppskattning av funktion och multifunktionell inredning. 
I Martas vardagsrum använder hon sig av blåa och turkosa nyanser, för att på ett bra sätt ta upp färgen i hennes Mediatarde matta. Marta är inspirerande både som person och designer, och jag längtar efter att se vad som komma skall. Gör inte ni!

Glöm nu inte att delta i årets Designtävling, sista anmälningsdag är den 9 september! Ta chansen att bli en våra nästa stora designers!

Martas TOP PICK är någon av våra vackra lyxiga Afghan Khal Mohammadi mattor. Handknutna mattor från Norra Afghanistan kända för sin vackra röda nyans.

Om ni vill veta mer om Marta Pineda, så kan ni kolla in hennes hemsida här.