Intervju med inredningskonsulten Elizabetth Henberg

Vi pratade om livet, inredning och mattor med inredningskonsulten Elizabetth Henberg som delar sin tid mellan Karlsborg i Västergötland och Stockholm. Hon brinner för vackra miljöer och för att ge gamla ting nytt liv. 

Hur och när började ditt intresse för inredning? 
- Som flicka var jag mycket med min pappa på auktioner på landet och jag tror att mitt intresse för möbler och inredning föddes där. När jag var ungefär 15 – 16 år gammal började jag att möblera om på mitt rum och att måla om möbler. 

Jag var både kreativ och produktiv och hade svårt att skiljas från mina alster men insåg att jag helt enkelt inte hade plats till alla alster och var tvungen att börja sälja. Det visade sig att det finns ett intresse och sedan har det bara rullat på. 

Hur länge har du jobbat som inredare?
Sedan 2008 har jag arbetat professionellt som inredningsstylist. Jag har majoriteten av mina kunder i Sverige men tar självfallet uppdrag över hela världen, om jag känner att jag kan tillföra ett mervärde. 

Förutom att inreda så jobbar jag även journalist på frilansbasis och som slöjdlärare i textil, trä och metall-slöjd.

Vad är din drivkraft?
Att skapa och att ge gamla möbler liv är något som ger mig väldigt mycket och man kan nästan säga att jag vilar i arbetet. Dock så är det mycket annat som pockar på min uppmärksamhet och jag försöker att hämta ny kraft med enkla medel på min ledighet, som t ex en promenad i naturen med hunden och fika.

Vad har du för tips till en person som vill bli inredningsdesigner eller inredningsstylist?
I Sverige finns det ett par olika utbildningar och jag är säker på att så även är fallet utomlands. Det är aldrig fel att gå i skolan men att jobba som inredningsstylist kräver ett seende och en känsla som man aldrig kan få i skolbänken. Därför är mitt tips att inte vara rädd för att experimentera och att ta olika typer av uppdrag, även om dessa inte är precis det uppdrag man tänkt sig. Ett uppdrag leder oftast till ett annat och alla projekt bidrar till din personliga utveckling.


Vad är det första du frågar dig när du träffar en ny kund? 
Mitt jobb är att tillvarata och förfina kundens idéer, så jag frågar alltid vad han/hon har för idéer.  Om kunden inte har någon solklar idé brukar vi ha en genomgång av vilka stilar som han eller hon gillar och jobbar utifrån det. 

I många fall finns det redan spännande möbler i hemmet och kan utgå från dessa. Textilier och färger är extremt viktiga. Om du t ex har en brokig soffa kan det vara en god idé att välja en lugnare matta, eller tvärt om. 

Jag vill vara tydlig med att man inte behöver vara mångmiljonär för att ha ett vackert och spännande hem. Själv brukar jag alltid blanda och ge med allt från exklusiva möbler eller mattor till fynd från loppmarknader eller lågpriskedjor.  Det är oftast så man får fram den sanna personligheten i ett hem.
 
Finns det några grunder att ha i åtanke när man kombinerar olika typer av mattor i samma rum, t ex en Kelim tillsammans med en persisk matta?
Om du hittar en harmoni i färgerna behöver du inte vara rädd för att blanda olika stilar. Mitt bästa tips är nog att inte vara rädd för stora mattor. Om du har ett stort rum så kan det bli extremt läckert med en matta där hela soffgruppen får plats. 

Är en viss typ av mattor bättre lämpade för vissa rum?
Nej egentligen inte, utan det beror helt och hållet på vilken smak man har. Själv skulle jag inte lägga en Dorri-matta i sovrummet eftersom jag gillar att sätta ner fötterna på en tjock och mysig matta. 

Jag tycker att man ska satsa på en praktisk matta i hallen eftersom man ofta springer ut och in, allra helst i norra Europa där vi har både snö och regn. 

Själv har jag en persisk matta i köket och det är både stilfullt och praktiskt eftersom ullen i de flesta äkta mattor är lite fet, vilket fungerar som en naturlig fläckavstötare. 

Hur mycket kan jag ta ut svängarna när jag väljer matta? 
Låt din personlighet avspeglas i mattan. Det är ditt hem och det är meningen att du ska trivas. Om dina gäster inte gillar mattan är det egentligen inte ditt problem.

Bild 1: Tabriz Patina
Bild 2: Elizabetth Henberg
Bild 3: Elizabetths inredning
För mer information, besök CarpetVista.se

Elizabetth Henbergs webbsida: Designbye.se