Abelardo Gonzalez - CarpetVistas Inredningsarkitekt

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska inreda och möblera hemma? Heminredning är inte alltid så lätt som man tror och det kan vara svårt att föreställa sig slutresultatet innan man är färdig. 

En som är väl insatt i olika inredningsstilar och vanliga inredningsproblem är CarpetVistas inredningsarkitekt Abelardo Gonzalez. Abelardo driver sedan 1980 arkitektkontoret Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå i Malmö, där han dagligen hjälper sina klienter med både små och stora design-och inredningsprojekt. Han har vunnit flera internationella utmärkelser och är högt respekterad i branschen och ses av många som en stor innovatör inom sitt område.  

Vi på CarpetVista hade nyligen möjligheten att prata med Abelardo och be honom dela med sig av sin erfarenhet gällande heminredning och design. Följande svar fick vi från honom:

Måste man kombinera en orientalisk matta med en speciell typ av möbler eller konst? Många människor har en förutfattad mening att klassiska mattor måste placeras med antika möbler och klassisk konst, så är inte alls fallet. De flesta blir förvånade av effekten som uppstår när en klassisk matta placeras i en modern miljö. Insiktsfulla inredningsarkitekter förstår att hemligheten är att hitta en balans mellan kontrast och harmoni. Det finns inga skrivna regler om att konst och möbler måste vara på ett visst sätt och ska jag vara ärlig så är blandningen av moderna möbler och traditionella mattor mycket mer spännande. 

Finns det några grunder att ha i åtanke när man kombinerar olika typer av mattor i samma rum, t ex en kelim tillsammans med en persisk matta? Färg, textur och motiv bör matcha, men var inte rädd för att testa olika möjligheter. Kanske blir du positivt överraskad av slutresultatet!  

Skulle du föreslå att man kombinerar en ny matta med en gammal? Det går naturligtvis bra - men tänk på de olika mattornas storlek samt deras placering så att de inte tar ut varandra. 

Är en viss typ av mattor bättre lämpade för vissa rum? Det beror på vem du frågar. Enligt mig passar en klassisk matta i röda, varma färgtoner speciellt bra i ett vardagsrum medan mer utmanande mattor passar bättre i förslagsvis ett sovrum. Men enbart fantasin sätter gränserna! 

Vad bör man tänka på vid placering av en matta. Fungerar vissa modeller enbart vid stora ytor? Bör mattan enbart vara ett komplement till resterande inredning i rummet? Mattor kan användas på många olika sätt beroende på vilken effekt du önskar i rummet. Mattor kan också vara ett komplement till konst, tapeter och andra dekorationer. Storleken på mattan är viktig och du bör tänka på att mattan inte ska gå ända in till väggen eller “ta över” de andra möblerna. Fel storlek på en matta kan skapa obalans i rummet och ändra rummets proportioner.


Hur viktig är belysningen?
Belysningen är mycket viktigt vid inredning. Personligen gillar jag att experimentera med olika ljuskällor för att belysa och framhäva färger och textur i en matta och rummet i övrigt. 

Många väljer att hänga mattor på väggen. Finns det speciella mattor som lämpar sig för det? Måste själva väggytan vara stor för att det ska fungera? Mattor är ideala att hänga upp och dessutom unika väggdekorationer. Du kan använda en stor matta eller gobeläng, eller flera mindre för att skapa harmoni eller kontrast i rummet. Det är enkelt och kan vara relativt billigt att dekorera med vägghängda mattor. Dessutom ger det en ljuddämpande effekt i rummet. Kelimer passar extra bra att hängas upp eftersom de är tunna och inte väger så mycket. 

Finns det några uppenbara fel eller tabun när man inreder med orientalisk heminredning t. ex. kuddfodral skapade av mattor? Egentligen inte, enligt mig passar den typen av inredningsdetaljer i de flesta miljöer. 

Om jag vill sy mina egna kuddfodral, vilken typ av mattor rekommenderar du då att jag använder mig av? Jag rekommenderar kelimer eftersom de är relativt tunna och enkla att arbeta med. 

Vilken är enligt dig den största skillnaden mellan en kelim, en persisk matta och en gabbehmatta? Det är en svår fråga eftersom det är tre helt olika typer av mattor med olika ursprung och tillverkningstekniker. Själv väljer jag att använda persiska mattor i de viktigaste ytorna i mitt hem, kelimer i med privata avdelningar och Gabbehmattor i kontor eller öppna ytor. Jag älskar att testa olika effekter av kombinationer av färg och material, bara fantasin sätter gränser! Jag rekommenderar alltid att läsa på om olika mattors historia och tillverkningsteknik. Det är en fascinerande värld och ju mer påläst man är desto enklare är det att välja rätt matta.

Efter 30 år i inredningsbranschen har Abelardo ett slutgiltigt råd att ge: "Det viktigaste är att alltid tänka på att ditt hem är DITT hem och att det ska passa din smak och personlighet. Det är du som ska bo där och vi professionella arkitekter kan hjälpa dig att förverkliga dina design-och inredningsdrömmar."

Översta bilden: Villa, renoverad av Abelardo Gonzalez, homestaging Room by Sofie

Understa bilderna:
A: Private home, Istanbul
B: Penthouse, Västra Hamnen, Malmö
C: Museum of Modern Art, Buenos Aires