Sari silkesmattor

Ordet ”sari” kommer från sanskrit och betyder ungefär ”tygremsa”. Denna traditionella klädsel från Indien och Bangladesh ses ofta som en symbol för ländernas kultur och arv. Användningen av sarin som klädesplagg finns beskriven redan från Induskulturen (runt floden Indus i nuvarande Pakistan omkring 2800 – 1800 f.Kr.). I sin nuvarande form finns det mer än 80 olika sätt att bära en sari, trots detta minskar användandet av saris i Indien.  

Det finns många anledningar till att sarins popularitet minskar, många kvinnor vill klä sig mer västinspirerat och modernt, och sarin är inte alltid praktisk.

Att klä på sig en sari är både tidskrävande och opraktiskt. I det moderna Indien används sarin ofta som högtidsdräkt vid bröllop och andra högtider, mer än som ett vardagsplagg. 

Modet i Indien har förändrats i och med att många kvinnor övergett sarin och hundratusentals vackra saris hamnar på soptipparna runtom landet. Men som det engelska ordspråket säger ” one man’s garbage is another man’s treasure”, tusentals saris har räddats och blir nu återbrukade som handknutna mattor. 

De vackra sari silke-mattorna är tillverkade av trådarna från gamla saris. De är gjorda helt i silke och en matta kan ta upp till ett halvår att tillverka. Silkesaris finns i alla regnbågens färger, ofta är de riktigt färgstarka. Mönstrena i de nytillverkade silkesmattorna är ofta djärva och nyskapande och mattorna är helt unika. En sari silkesmatta är inte bara ett vackert blickfång i hemmet utan också en hyllning till Indisk och Bangladeshisk kultur!

1. Fägstarka saris
2. Sari silkesmatta från Carpetvista
3. Traditionellt klädd Indisk kvinna som bär vatten