Hur stor ska mattan vara?

För att bli riktigt nöjd med mattköpet räcker det inte att bara välja den matta man tycker bäst, det absolut viktigaste är att storleken är rätt! Genom att lägga ut tidningar eller handdukar på golvet bildar man sig enkelt en uppfattning om storleken och helhetsintrycket i rummet.

En för liten matta kan göra att proportionerna blir fel, t.ex. kan möbler som står på mattan upplevas klumpigare och större. En större matta skapar ofta en bättre inramning åt rummet och en snyggare helhetskänsla. 

Tänk på att en matta också kan lura ögat, ett avlångt rum upplevs mer rektangulärt om man lägger en matta på tvären istället för i rummets längdriktning.

En matta under matbordet  
En matta under ett matbord bör vara så pass stor att inte bara matbordet, utan även stolarna, har gott om plats. Stolarna ska kunna dras ut utan att slita på mattans långsida.

Är mattan tillräckligt stor framhävs hela möblemanget bättre. En för liten matta kan göra att hela rummet känns trångt. Jämför bilderna ovan som visar exakt samma rum med olika stora mattor, visst känns rummet till väster rymligare och mer inbjudande? 

Hur du än vill ha det hemma hos dig så testa dig fram och täck golvytan där mattan ska ligga innan du bestämmer dig!

Mattan i bilderna är en Afghan matta.