Maskinknutna mattor och handknutna mattor

Har du någonsin funderat över hur man enklast skiljer en handknuten matta från en maskinknuten?   

En handknuten matta tillverkas för hand, varje knut för sig på en specialdesignad vävstol. En maskinknuten matta tillverkas däremot på en mekanisk vävstol och oftast är denna vävstol helt automatiserad och datorstyrd. Denna automatiserade metod bidrar till att man kan tillverka mattor betydligt snabbare och istället för att det kan ta flera år, som det ofta gör på en handknuten matta så kan man färdigställa den maskinknutna matta på bara någon timme. Användningen av syntetiska material är mycket vanligt förekommande i maskinknutna mattor, medan ull är det vanligaste materialet i handknutna mattor. 

Nedan följer några grundläggande saker som du bör titta efter när du försöker skilja en äkta handknuten matta från en maskinknuten. 

1. Fransar – På en handknuten matta så är fransarna en naturlig förlängning av mattans varptrådar(mattans skelett) som löper genom hela mattan. På en maskinknuten matta så är fransarna däremot ditsydda i efterhand. 

2. Mattans kant/Langettering - När mattan är färdigvävd så fäster man den yttersta raden av lugg i varpen genom att vrida denna och fixera den i varpen. En förstärkande kant (langettering) sys sedan över för att dölja kanten på mattan. Kanten på mattan kan ofta vara till hjälp vid identifiering av mattans ursprung, eftersom olika vävregioner har olika stilar och sätt att efterbehandla kanterna. På en maskinknuten matta är kanten oftast mycket exakt och regelbunden i formen medan kanten på en handknuten matta ofta är aningen oregelbunden eller ojämn eftersom att kanten sys för hand.

3. Mönster och design – Mönstret på en maskinknuten matta är generellt mycket exakt och själva designen har ofta en spegeleffekt från sida till sida. På en maskinknuten matta finns det alltså sällan några mönsteravvikelser, 

medan detta är mycket vanligt på en handknuten matta. Den handknutna mattan knyts ofta ur minnet och vävaren improviserar efter hand vilket bidrar till en charmig asymmetri i mattans mönster.  

4. Mattans baksida – Genom att kontrollera mattans baksida så kan du ofta urskilja ifall denna är maskinknuten eller knuten för hand. På den maskinknutna mattan är knutarna näst in till perfekta och de löper helt i linje med varptrådarna. Det är vanligt att den maskinknutna mattan även har ett klistrat skikt på hela baksidan som påminner om gummi. På majoriteten av handknutna mattor så är inte knutarna helt perfekta och om man börjar räknar knutarna på mattan så kan man snabbt urskilja att de inte är helt konsekventa genom hela mattan. 

5. Storlek och form - Formen på en maskinknuten matta är vanligtvis precis och exakt, medan formen på en handknuten matta ofta kan ha mindre variationer och detta beror givetvis på det faktum att allt görs för hand.  

Även för ett tränat öga så kan det ibland vara svårt att skilja på handknutna och maskinknutna mattor. Idag så finns det mycket "välgjorda" maskinknutna mattor på marknaden som nästan ser äkta ut och om du känner dig osäker inför ett mattköp så är det alltid bra att konsultera en ansedd mattbutik eller återförsäljare. 

Bild 1. Handknutna mattor och maskinknutna mattor. 
Bild 2. Att rita ett mönster till en matta är ett omfattande och krävande arbete.  
Bild 3. En figural Ghashghai matta, handknuten av nomader.

Upptäck fler mattor på