Matta, matta på väggen där..

I många fall när man tänker på en matta landar den ofta på golvet i tanken. Detta är såklart helt rätt men har du funderat över att många mattor är konstverk som förtjänar mer uppmärksamhet? 

En matta är ett unikt och oftast prisvärt sätt att enkelt skapa liv på en stor väggyta. Förutom att rummet ser mer ombonat ut, kan en matta på vägen ha en ljuddämpande effekt som tar bort ekon och dämpar skarpa ljud.  

Här finner du användbara tips för att på bästa vis montera den säkert och stiligt. En möjlighet att är bygga en stomme eller en ram. Det behöver inte vara komplicerat utan det räcker med en ram i trä, dvs. 4 träbitar som sätts ihop. Mattan fästs sedan med nubb eller häftklammer i ramen. Känner du dig osäker så kan du självfallet anlita en snickare.

Mindre persiska mattor och tunna kelimmattor kan med fördel monteras på en skiva frigolit. 

Man kan också sy en kanal av kraftigt tyg, vilken fästs i mattan. I tygkanalen trär man en pinne som mattan hänger på så att mattan hänger rakt och vikten fördelas jämnt. På detta sätt hänger mattan med en näst intill osynlig montering på väggen. 

Vid montering av riktigt exklusiva mattor såsom silkesmattor och andra detaljrika figurala mattor rekommenderar vi att man tar kontakt med en sakkunnig för att undvika att mattan skadas.

Egentligen är det bara din fantasi och kreativitet som sätter gränserna. En matta på väggen blir garanterat ett samtalsämne nästa gång dina vänner kommer på besök!

Här är ett par förslag på mattor som kan lämpa sig väl på väggen:Ghom Silke, Isfahan, Kelim.

Besök även CarpetVista Collectible.