Hur väljer jag rätt färg på min nya matta?

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man väljer rätt färg på mattan i förhållandet till rummet. Det kan vara ett knivigt beslut, allra helst som en matta är en investering de allra flesta har under en längre tid.  Självfallet är alla hem olika och framför allt skiljer sig smaken från person till person, men här kommer ett par tips som vi hoppas kan hjälpa i beslutsprocessen.

Är mattan i rummets fokus?

Innan du väljer färg bör du fråga dig om mattan är huvudnumret i rummets interiör eller om den helt enkelt ska smälta in tillsammans med övriga detaljer.

Om mattan är i centrum kan det ofta vara bättre att välja en färg i kontrast mot övrig inredning för att på så vis göra den mera iögonfallande. 

Om du vill skapa en balanserad, matchad interiör bör du undvika allt för stora kontraster. 

Varm eller kall färg på mattan?
Färgvalen i din interiör är viktiga eftersom de påverkar ditt humör, din sinnesstämning och till och med ditt välbefinnande. 

Varma färger anses av många som stimulerande medan kalla färger ger ett lugnt och avslappnande intryck. Många av oss minns färgskalorna från skolan där röda, gula, orange och krämfärger anses som varma och gråa, gröna och blå färger anses som varma. Även om mattan är tänkt att smälta in i interiören så kommer den att påverka stämningen i rummet. 

Enfärgad eller flerfärgad matta?
Den stora frågan är ofta huruvida man ska välja en lugnare enfärgad eller flerfärgad matta med många färger och/eller mycket mönster. En enfärgad matta ger oftast ett intryck av modern minimalism medan en traditionell, orientalisk matta ger intryck av elegans, förfining och tidlöshet. 

Alla gyllene regler har oftast ett undantag, så även denna, eftersom orientaliska mattor även kan vara perfekta i en modern inredning. Exempel på dessa är t ex Nain i ljusa färger eller en Sarough i lugna färger. 

Ljus eller mörk matta?
Ytterligare ett tips är att tänka över färgens intensitet, eftersom det finns ett flertal olika varianter och variationer av en färg. 

Även om handgjorda mattor är förhållandevis tåliga, både när det gäller slitage och fläckar, bör man alltid tänka efter hur mycket trafik man förväntar på mattan. Mer trafik innebär alltid en större risk för spill och fläckar. Ibland kan det vara listigt att välja en mörkare matta då eventuella fläckar inte är lika synliga på en mörk.

Följ inte trender blint – anpassa trenderna till din egen stil.
Varje säsong fylls magasinen med de senaste trenderna. Vissa trender går över snabbt medan andra håller i sig en längre tid och det är alltid svårt att avgöra vilka som är långlivade. Det kan därför vara en god idé att låta dig inspireras men inte följa trender blint utan ta det bästa av aktuella trender och anpassa till din egen stil och interiör. En exklusiv handgjord matta är oftast en långsiktig investering som man vill ha i sitt hem under lång tid framöver.

Färger är ett av de viktigaste elementen i din interiör medan många accessoarer har en sekundär roll. En matta är ofta en stor och påfallande del av inredningen så ta gärna god tid på dig att välja och att prova mattan när den väl är på plats.

Viktigast av allt är att du är komfortabel och nöjd med ditt val. 

Bild 1. Patchwork
Fler varianter och mattor på CarpetVista.se