Ett möte med våra formgivare: Cajsa Wessberg

CarpetVistas årliga Designtävling lanserades för nu nästan 8 år sedan som ett led i att försöka hitta duktiga och spännande formgivare i början på deras karriär och för att hjälpa dem nå ut med deras arbete. I år fyller CarpetVista 10 år och för att fira detta jubileum, och alla duktiga designers som varit med på resan under alla dessa år, så kommer jag att under några veckors tid presentera ett urval av våra duktiga formgivare för att ni ska få en chans att lära känna dem lite bättre.  

Designtävlingen 2015 – Cajsa, en kommande stjärna på designhimlen. 

Cajsa Wessberg är en av deltagarna i årets tävling och har precis tagit examen från Beckman’s College of Design i Stockholm. Efter 3 års studier har hon nu funnit sin identitet som designer och är redo att göra sitt avtryck på designvärlden.Jag hade äran att få samarbeta med Cajsa i samband med hennes examensutställning tidigare i våras där hon visade upp sitt projekt tillsammans med en matta från CarpetVista. Med denna korta presentation vill jag ge er chansen att få lära känna personen bakom alla dessa livfulla och intressanta illustrationer.

Tjocka djur, runda människor, Tove Jansson & Josef Frank 

Cajsa beskriver sig själv som kreativ men samtidigt som en eftertänksam person och hennes intresse i design och inredning började tidigt. När hon skulle välja gymnasielinje så stod valet mellan att läsa till jurist eller att studera inom bild och design. Två helt skilda verkligheter och ett val som berättar en del om den spännande personen som Cajsa är. 
Mycket av hennes inspiration hämtas från vardagssituationer; runda fluffiga djur och människor, mat i allmänhet och i princip alla knäppa och konstiga saker som hon stöter på. 
Tove Jansson och Josef Frank är två av hennes absoluta favorit illustratörer, och hon inspireras av deras sätt att bygga upp mönster och bilder.  

Ett starkt engagemang för en bättre miljö och ett stort intresse för inredning 

I framtiden skulle Cajsa gärna vilja arbeta med något knutet till inredningsbranschen, exempelvis att få ut sina mönster och bilder för tryck på textil och porslin.
Trots denna strävan och hennes ambitiösa planer är det viktigt för henne att försöka begränsa sin påverkan på konsumtion och på miljön i allmänhet. Detta genom att hitta ett sätt att få ut sina idéer och sitt arbete utan att påfresta miljön i allt för stor utsträckning. 
Inom kort planerar hon att lansera en webshop för att kunna sälja verk ur sin kollektion Djur på hög, samtidigt som hon letar efter producenter till examenskollektionen Köttdjur.  
Hennes examensprojekt är tänkt för att användas som undervisningsmaterial i förskolor, att på ett roligt och informativt sätt lära våra barn att det kött som vi dagligen stoppar i oss faktiskt kommer från riktiga djur och inte bara magiskt uppstår på tallriken.Cajsa anser att det är enormt viktigt att just belysa det stora miljöhotet från köttproducenter och den påverkan som köttätandet i allmänhet har på vår miljö.

Bild: Handloom Fringes - Rosa

Förutom att vara kreativ i sitt yrke som formgivare, med att skapa illustrationer och produkter, är Cajsa väldigt intresserad av inredning i allmänhet. Hon drömmer sig ofta bort och skapar miljöer både i sitt hem och i fantasin och anser att ens stil och hem är som en förlängning av en persons identitet.  

“Jag gillar hur ett hem kan berätta så mycket om vem en person är, det är nästan som om jag inte känner någon på riktigt innan jag sett dess hem” 

Cajsa beskriver sitt eget hem som en galen blandning av en femårings lekfullhet, den hemtrevliga känslan hemma hos en 80-årig tant och en missförstådd tonåring på 90-talet. Hennes hem är fyllt med mjukisdjur, spetsdukar, Carl Malmsten möbler och shotglas med eldsflammor. En salig och rolig blandning som ger er en bra inblick i hennes person. 

Detta var den första delen i den kommande intervjuserien där jag porträtterar några av mina favoritdesigners här på CarpetVista.Om ni vill delta i årets Designtävling och därmed ha chansen att få er design producerad och såld på Europas största handelsplats för textilkonst och mattor, är det bara att klicka er in här och följa instruktionerna.Jag ser fram emot att få ta del av alla spännande bidrag och duktiga formgivare.Den sista dagen som ni kan skicka in ert bidrag för att delta i tävlingen är den 9 september. Lycka till allesammans!

Cajsas TOP PICK är vårt stora urval av mjuka, härliga och vackra rya mattor, vår Shaggycollection.

Bild: Shaggy Astra, Shaggy Solana, Berber Shaggy