Kerman - "Nymfernas dans"

Med avbildningen av "Nymfernas dans" påminner denna fantastiska matta om Louis XIV berömda gobeläng som hämtat inspiration från den framstående itailenska renässanskonstnären och arkitekten Raphael (1483-1520).  

Under tidigt 1800-tal blev det på modet bland de mest välbärgade medborgarna i det Persien samhället att införskaffa exklusiva handknutna mattor för att pryda sina slott och palats. Enbart de högst rankade, mest talangfulla och erfarna mattvävarna eller mattknytarna i landet blev betrodda att utföra dessa prestigefulla projekt. Trenden var att på ett konstnärligt vis kombinera det bästa av två världar: en renässansinspirerad mittpunkt som smällter samman med den personliga borden i persisk stil.

Det bästa av två världar

Keruberna, de bibliska figurerna, den dekorativa blomstervasen och instrumenten så som panflöjten syns i den ursprungliga gobelängen och har på ett magnifikt vis införlivas i mattan med yttersta precision. Detta i kontrast till den fantastiska borden med det persiska arvet. En konstnärlig integration av exotiska djur och den traditionella borden i Milfleurstil porträtterar den symboliska influensen från väst under denna era i persisk historia. Ett utsökt samlarobjekt med historisk bakgrund och ett växande marknadsvärde.