En långvarig skatt

En handknuten matta kan vara en lukrativ investering både på kort och lång sikt. Det fick vi nyligen bekräftat genom den uppmärksammade nyheten att en unik Kermanmatta sålts på en auktion för den sanslösa summan 33.8 miljoner dollar. För att söka vidare kring detta fenomen har vi intervjuat en av CarpetVistas kunder. Personen i fråga har valt att vara anonym men är en erfaren och passionerad mattsamlare och han ger oss en grundlig insyn i textilkonstens och mattsamlarvärldens spännande sfär. 

En passion för att samla

När jag började köpa mattor köpte jag dem först och främst i rent dekorativt syfte. När jag sedan blev varm i kläderna och lärde mig mer så började jag uppskatta det artistiska värdet och då började jag även köpa in mattor med tanken att de skulle öka i värde med tiden.

Hitta dina favoriter
Det finns otroligt många områden där mattor av hög kvalitet produceras och det är naturligtvis svårt att väja enbart en favorit bland det varierade utbudet av olika stilar och konstnärliga uttryck. Ett område som dock ligger mig mycket varmt om hjärtat är nordvästra Persian kring staden Tabriz. I det här området så produceras ett enormt utbud av mattor av alla dess slag. Ett av mina första inköp var faktiskt en Figural Tabriz 70 raj och denna pryder fortfarande väggen i mitt hem. 

Smarta val och säkra alternativ 
Mitt råd är att du ska välja mattor som du personligen gillar och inte lyssna allt för mycket på vad andra tycker. Marknadsmässigt är det ett känt faktum att äldre mattor med ovanliga motiv och unika färgkombinationer ökar mest i värde med tiden om de behandlas väl. Men glädjen i att äga en matta som ligger dig varmt om hjärtat är naturligtvis svår att överträffa. 

Om du enbart vill köpa en matta för att kunna sälja den vidare med vinst längre fram, och du inte har råd att köpa en riktigt exklusiv silkesmatta, skulle jag rekommendera att du söker efter en matta som inte längre produceras och som har en utdöende mönstring eller design. En nomadmatta (förslagsvis en Ghashghai) kan vara ett smart val eftersom fler och fler nomader har flyttat in till städerna i jakt på en bättre framtid och därmed slutat att producera dessa mästerverk. 

En matta som är relativt ”billig” idag kan på så vis öka i värde med tiden.

En ljus framtid
Allt eftersom produktionen av handknutna mattor fortsätter att avta så kommer värdet på kvalitetsmattor utan tvekan att öka. Många av de mattor som man enkelt kunde hitta på marknaden för bara några år sedan blir allt svårare att få tag på. För i tiden var vi bortskämda när det gällde utbud i butiker och på marknader men så är inte fallet idag och nu kan vi inte vara lika kräsna.